טיפים לאחר לידה

טיפולי שיניים בזמן ההריון מה חשוב לדעת

את בהריון, ודואגת שמא את מזניחה את בריאות השיניים שלך, אבל חוששת לפנות לרופא שיניים במצבך? נראה שאת יכולה להירגע. האיגוד הדנטלי האמריקאי והמכללה האמריקאית למיילדות ולגינקולוגים, מסכימים כי טיפול בבריאות הפה במהלך ההריון הוא בטוח, והימנעות מטיפול עלולה להזיק לך.

שימי לב שיש שתי סיבות עיקריות בגללן נשים עלול לסבול מבעיות בשיניים במהלך ההיריון:

  • דלקת חניכיים בהריון – במהלך ההריון, נוצרים שינויים ברמות ההורמונים המאפשרים לחיידקים להתפתח ביתר קלות בפה ובחניכיים. זה הופך את מחלת החניכיים לשכיחה יותר כשאת בהריון.
  • בחילות והקאות – נשים רבות בהריון סובלות מהקאות במיוחד בשליש הראשון של ההריון. חומצות הקיבה שנוצרות בעקבות ההקאות עלולות לפגוע בציפוי האמייל של השיניים.

למה טיפול שיניים בהריון חשוב?

במהלך ההריון, יש סיכוי גבוה יותר להתפתחות של בעיות בשיניים ובחניכיים. אם את בהריון וסובלת מזיהום בשיניים או בחניכיים, הסיכוי ללידה מוקדמת או למשקל לידה נמוך הוא גבוה יותר, מאשר אם השיניים והחניכיים שלך בריאות. כמובן, שאם מדובר בטיפול אסתטי בלבד כמו הלבנת שיניים, אפשר לדחות זאת עד לאחר הלידה.

הריון יכול לגרום לבעיות הקשורות לבריאות הפה, כגון:

בעיות חניכיים – כאמור, שינויים הורמונליים במהלך ההריון מגבירים את הסיכון להתפתחות בעיות חניכיים. דלקת בחניכיים (gingivitis), מלווה בנפיחות ובדימום, אבל טיפול מוקפד בשיניים עשוי לעזור לך להתגבר על הבעיה:

  • צחצחי שיניים פעמיים ביום למשך 2 דקות עם משחת שיניים המכילה פלואוריד.
  • נקי בין השיניים פעם ביום עם חוט דנטלי, ושטפי עם מי פה.

ללא טיפול, דלקת החניכיים עלולה להתפתח למחלה רצינית יותר (periodontitis). במצב זה הזיהום יעבור אל מתחת לקו החניכיים והוא עלול לפגוע ברקמות שמחזיקות את השיניים במקומן. ללא טיפול שיניים, הן עלולות להתנדנד ואף ליפול או שיהיה צורך לעקור אותן.

יש נשים שמפתחות בזמן ההיריון גושים בחניכיים. בדרך כלל זה לא כואב, אבל תפיחות אלה מקשות על ניקוי השיניים ובכך מחמירות את המצב. תופעה זו נעלמת בדרך כלל לאחר הלידה, אבל אם זה מפריע לך לטפל בשיניים, יתכן שרופא השיניים יציע לטפל ולהסיר אותם.

שחיקת שיניים – שחיקת שיניים גורמת לאובדן שכבת האמייל המכסה את השיניים. זה עלול לקרות כאשר השיניים נחשפות שוב ושוב לחומצה. אם את מקיאה לעתים קרובות, את עלולה להיות בסיכון להתפתחות של שחיקת שיניים.

כדי למנוע שחיקה זו, מומלץ לשטוף את הפה ביסודיות לאחר ההקאה עם כוס מים שבה תמיסי כפית של סודה לשתייה. אבל אל תצחצחי שיניים מיד. המתיני שעה ותני למי השטיפה למנוע את התקפת החומצה. בינתיים אמייל השיניים יתקשה מחדש.

צילומי רנטגן – אם את חוששת מפני צילומי רנטגן, עדיף להימנע מהם בשגרת ההריון, אבל יתכן שמדובר במצב חירום או בבעיה המצריכה צילומי רנטגן. במקרה זה חשוב שתדעי שצילומי שיניים נחשבים לבטוחים במהלך ההיריון. זאת, בתנאי שסינר מגן מכסה את גרונך ובטנך במהלך צילומי הרנטגן.

שימוש בתרופות ובהרדמה – יתכן שבמסגרת הטיפול שלך רופא השיניים יצטרך להשתמש בזריקת הרדמה. לדוגמה, אם את זקוקה לסתימה בשן. אבל אל דאגה, לרופא השיניים יש חלופות בטוחות להרדמה מקומית, לאנטיביוטיקה או לתרופות לשיכוך כאבים המתאימות לנשים הרות.

מתי הכי בטוח לקבל טיפולים דנטליים בהיריון?

למרות שטיפולי השיניים בטוחים לאורך כל ההריון, עדיף לקבל טיפולים אלה בשליש השני של ההריון. כי:

  • בשליש הראשון – בחילות והקאות עשויות לתקוף אותך.
  • בשליש האחרון – יכול להיות שמשקל התינוק יקשה עלייך לשבת בנוחות בכיסא ולהישען אחורה.

מה חשוב לדעת לפני שאת פונה לרופא השיניים?

  • וודאי שרופא השיניים שלך יודע שאת בהריון.
  • ספרי לו על כל שינוי בו הבחנת מאז שנכנסת להריון.
  • עדכני אותו לגבי תרופות כלשהן או תוספי מזון שאת נוטלת.

לבסוף, טיפול שיניים מתאים ומתוזמן נכון, יכול להוביל לתוצאות הריון משופרות כמו גם לנוחות רבה יותר לאישה ההרה. הטיפול בדלקת חניכיים כמו גם שימוש בחומרי הרדמה מקומיים, סתימות וצילומי רנטגן לא מהווים סיכון מוגבר לעובר המתפתח, ולמעשה הם חשובים לשמירה על בריאות מיטבית של האם והתינוק.

בכול מקרה, מומלץ להגיע במהלך ההריון למרפאת השיניים לבדיקות קבועות כדי לשמור על בריאות הפה שלך.

0 תגובות

השאירו תגובה

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *